In de afgelopen 20 jaar is het aantal Nederlanders met overgewicht met meer dan 10 procent toegenomen. In 2011 was 54 procent van de mannen en 43 procent van de vrouwen te zwaar. In die 20 jaar werden we ook iets langer. Mannen gemiddeld 2,1 centimeter en vrouwen nog geen centimeter. We kunnen de toename in overgewicht dus niet toeschrijven aan de groei in de lengte.
In 2011 wogen de mannen gemiddeld 85 kilo. Dat is zes kilo meer dan 20 jaar geleden. De vrouwen wogen in 2011 gemiddeld 70 kilo, ofwel een toename van 3,7 kilo.
Volgens Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam ligt dit aan de veranderde eetcultuur in Nederland. Het aanbod aan zoet en vet eten nam enorm toe. Het aantal eettentjes is flink gestegen. Daarnaast is het ook veel aantrekkelijker om ongezonde snacks te kopen.
Voor de prijs van 1 appel koop je ook 3 Marsen. Daarbij komt ook nog eens dat een appel het hongergevoel niet voldoende wegneemt en je blijft ook nog met een klokhuis zitten. Het is dus veel gemakkelijker om een aantal Marsen te eten. Ook voor verkopers is het veel aanlokkelijker om koek, snoep en chips aan te bieden.
Naast deze veranderingen in eetcultuur zijn we ook minder actief. We brengen steeds meer tijd voor de TV of computer door, waardoor we minder beweging krijgen.
Daardoor heb je niet veel nodig om per jaar een paar kilo extra te krijgen
Het aantal mensen met ernstig overgewicht is daarmee ook groter geworden. Iemand die een BMI (Body Mass Index) van meer dan 30 heeft, valt in deze categorie.
Overgewicht en Diabetes
Inmiddels heeft 4,7 procent van de bevolking diabetes type 2, aldus het CBS. In 2001 was dat nog 2,8 procent. Bij diabetes type 2 speelt overgewicht een grote rol. Er komen dus steeds meer mensen in de gevarenzone.
Om het risico op Diabetes 2 (en andere ziekten zoals hart - en vaatziekten) te voorkomen is het dus van cruciaal belang om een gezond gewicht te realiseren en te behouden. Dat lukt alleen als je afstapt van het dieet denken. Een dieet kan je allen volhouden op wilskracht. Je mag namelijk bepaalde dingen niet, terwijl je ze wel wilt. Je zit dus in de dieetgevangenis met maar een gedachte: Ik wil het, maar ik mag niet!
Door je patronen, die maken dat je meer eet dan goed voor je is, te bekijken en aan te passen, zal je een verandering in je levensstijl kunnen maken. Als je deze verandering volledig geintegreerd hebt, zal je goed op gewicht kunnen blijven en kunnen genieten van een gelukkiger en gezonder leven.